• 1
    NEW THEME
    AO menyediakan khidmat untuk para blogger yang inginkan pembaharuan pada wajah blog dengan elemen yang lebih segar dan minimalist.
    Learn more
  • 2
    FROM ZERO
    AO juga membantu sesiapa sahaja yang berkeinginan miliki blog mahupun website dari zero.
    Learn more
  • 3
    BLOGGING 101
    Sesi perkongsian mengenai dunia blogging dari pelbagai sumber yang sesuai dijadikan bacaan ringan dan diamal bersama.
    Learn more
Meet the Alien!
Alien Oren @ AO adalah persona yang dicipta oleh sofieadie dibawah naungan Orang Creative Legacy yang telah didaftarkan bagi tujuan mengeksperesikan minatnya terhadap dunia webdesign.

Tertubuhnya laman ini sebagai langkah bayi buatnya bagi membantu para blogger yang berminat untuk menyegarkan laman blog mereka serta menawarkan khidmat mencipta website dari zero dengan menggunakan platform Blogger dan Wordpress.
WANNA KNOW MORE?
READ HERE

Read these first!

Latest on the blog

Segmen Pencarian Bloglist Syu Deris

Salam Blogger semua. 

Kali ni AO join segmen bloglist dari Kak Syu Deris pulak. Rajin betul Kak Syu anjurkan segmen. Berdesup lajunya. 

Dari semalam lagi nak join, tapi tu lah, aral tak selari pulak. Jom kita meriahkan segmen menarik dari Kak Syu Deris ni.

Hah, sudah kena teka peribahasa dalam gambar pulak!

Korang nampak berapa peribahasa dari gambar ni? 

Padahal gambar ni famous dulu orang guna buat asah minda. Nak tahu tak tahu kita kenal ke tak peribahasa bahasa ibunda ni.

Betul ke tidak belakang kira, janji jawab. hahaha

Jumlah Peribahasa:

11

Jawapan:

  1. Kura -kura dalam perahu
  2. Hidung tinggi
  3. Kaki Bangku
  4. Bagai anjing dengan kucing
  5. Katak bawah tempurung
  6. Jangan berumah di tepi pantai jika takut dilambung ombak
  7. Bagai cendawan di musim hujan
  8. Sediakan payung sebelum hujan
  9. Buah hati
  10. Bagai ular dipalu
  11. Melentur buluh biar dari rebung

Entah betul ke tidak tu...😅

AO tak tengok jawapan sesiapa, cuba asah balik peribahasa dalam kepala...nampak gaya tak keluar pulak...

so itulah jawapannya.

Korang nak cuba jugak,b oleh join segmen ni ya!

10 pemenang bertuah akan disenarai dalam bloglist Syu Deris!

Apa lagi, jom serbu!

Ulasan

  1. Selamat bersegmen AO! Nak kena asah balik otak ni, berkarat dah lama tak belajar hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. itulah tu...jenuh juga nak ingat peribahasa ni...nasib masa dulu suka ngapal peribahasa...berkarat teroks!
      hahahah

      Padam
  2. goodluck :)

    https://www.tiarasaphire.com/2021/06/hatimu-sedingin-salju.html

    BalasPadam
  3. Salam AO.Akak datang BW ni.Tak nak hidang kopi ke?Ki3
    BTw,mekaseh sudi join bersegmen dengan akak.Semoga AO shortlisted dalam pencarian bloglist akak 😁.

    BalasPadam
  4. Peh bg full jawapan dah hehe.. Selamat bersegmen ya..

    BalasPadam

Catat Ulasan