• 1
    NEW THEME
    AO menyediakan khidmat untuk para blogger yang inginkan pembaharuan pada wajah blog dengan elemen yang lebih segar dan minimalist.
    Learn more
  • 2
    FROM ZERO
    AO juga membantu sesiapa sahaja yang berkeinginan miliki blog mahupun website dari zero.
    Learn more
  • 3
    BLOGGING 101
    Sesi perkongsian mengenai dunia blogging dari pelbagai sumber yang sesuai dijadikan bacaan ringan dan diamal bersama.
    Learn more
Meet the Alien!
Alien Oren @ AO adalah persona yang dicipta oleh sofieadie dibawah naungan Orang Creative Legacy yang telah didaftarkan bagi tujuan mengeksperesikan minatnya terhadap dunia webdesign.

Tertubuhnya laman ini sebagai langkah bayi buatnya bagi membantu para blogger yang berminat untuk menyegarkan laman blog mereka serta menawarkan khidmat mencipta website dari zero dengan menggunakan platform Blogger dan Wordpress.
WANNA KNOW MORE?
READ HERE

Read these first!

Latest on the blog

New Profile Picture for Alien Oren by Art.jambicollection

Salam Blogger kepada anda semua! 

Salam PKP 3.0 yang bersambung buat sekaian kalinya jua. Moga kita semua sentiasa di bawah lindungan Ilahi dan dijauhkan dari segala wabak yang masih tiada ketepi ini. Amin

Alhamdulillah, pemula bagi bulan Jun kali ni, AO ada buat perubahan pada wajah profile yang digunakan. 

Nak tengok hasilnya???

Tadaaa!

New Profile Picture for Alien Oren by Art.jambicollection



Selepas beberapa bulan AO memakai profile yang dibuat oleh Ishamuzen Art, AO terdetik untuk guna profile baru dan lihat hasiltempah melalui laman Fiverr dari artist lain pula. 

Maka, AO mulakan pencarian menggunakan #cutechibi di laman Instagram. Dari situlah AO terjumpa chibi art by Art.jambicollection.

Mulanya, AO hantar mesej menggunakan Whatsapp. Kemudian, pelukis kata kalau luar dari Indonesia, kena tempah melalui laman Fiverr. Nasib baik AO ada akaun Fiverr, laju jelah buat tempahan disana. 

Jauhkan tempahan dibuat. Dari seberang kejiranan kita ha. Tak jumpa yang lokal ke? rezeki pelukis inilah. AO jenis dah jumpa satu tu, kadang malas dah nak compare sangat. Ambik je terus...

Chibi Art on fiverr

Jadi, bila buka di Fiverr, korang akan lihat seperti rajah di atas.

Kalau berminat nak ada chibi yang comel dan cute daripada pelukis ni, korang boleh tempah disini:

tempahan cute chibi by Art.jambicollection
Semasa buat tempahan, kita kena sertakan gambar sebagai rujukan kepada pelukis. 

Hari tu memang AO bagi rujukan gambar sebanyak mungkin. Ada lebih kurang 5 jenis gambar yang berbeza kalau tak silap. Kemudian pelukis, dengan imaginasi beliau akan buat satu chibi yang sesuai. 

Awalnya, beliau akan bagi garapan dalam bentuk draf (hitam putih lakaran sahaja). Kalau kita dah setuju, baru beliau akan mula warna ikut yang bersesuaian. 

AO memang teruja gila masa tu. Tak sabar katakan. 

Sekali tengok, terus jatuh hati. Cuma warna asalnya putih dan oren. Kemudian AO kata nak semua warna oren yang berbeza shade...

Sekali, zup zap zup zap! 

Terus jadi yang macam sekarang!

Dan sekarang tiada lagi yang dapat cairkan hati AO selain melihat kecomelan chibi yang baru ini. 

Mana nak tengok dan tempah?

Instagram

Fiverr

Orite. Terima kasih Art Jambi Collection diatas kecomelan chibi ini dan selamat maju jaya! Korang boleh usha dan stalk dulu hasil kerja beliau. Mana tau kalau berkenan, boleh tempah dan jadikan dia profile picture korang pulak. 

Last but not least, Stay Safe and Happy Blogging everyone!

Ulasan

  1. Cantikkk. Dari masa mula-mula AO tukar hari tu akak berkenan tengok. Paling suka tang antena melekat kat headphone tu hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. iyaa kak! saya pun sukapart tu jugak! hehehehe memang puas hati dengan imaginasi pelukis ^_^

      Padam
  2. comelnya..kenan sangat kat antena tu

    BalasPadam
    Balasan
    1. samalah kita kak sal. macam tak caya sampai jugak imaginasi kita dekat pelukis tu...happy betul!

      Padam
  3. Kalau taknak chibi boleh tak AO? Macam gambar kita tapi dijadikan animasi. Eh ke sama je yang AO buat ni?

    BalasPadam
    Balasan
    1. rasanya boleh kot....AO minat chibi lagi hehehehe...boleh usha-usha laman instagram pelukis. mana tahu terjumpa pelukis lain jugak ke..

      Padam
  4. Balasan
    1. thank you thes! ^_^
      saya memang comel! ahaks!

      Padam
  5. Comel dan memang tepat dengan karakter awak AO..🥰🥰🥰

    BalasPadam

Catat Ulasan