• 1
    NEW THEME
    AO menyediakan khidmat untuk para blogger yang inginkan pembaharuan pada wajah blog dengan elemen yang lebih segar dan minimalist.
    Learn more
  • 2
    FROM ZERO
    AO juga membantu sesiapa sahaja yang berkeinginan miliki blog mahupun website dari zero.
    Learn more
  • 3
    BLOGGING 101
    Sesi perkongsian mengenai dunia blogging dari pelbagai sumber yang sesuai dijadikan bacaan ringan dan diamal bersama.
    Learn more
Meet the Alien!
Alien Oren @ AO adalah persona yang dicipta oleh sofieadie dibawah naungan Orang Creative Legacy yang telah didaftarkan bagi tujuan mengeksperesikan minatnya terhadap dunia webdesign.

Tertubuhnya laman ini sebagai langkah bayi buatnya bagi membantu para blogger yang berminat untuk menyegarkan laman blog mereka serta menawarkan khidmat mencipta website dari zero dengan menggunakan platform Blogger dan Wordpress.
WANNA KNOW MORE?
READ HERE

Read these first!

Latest on the blog

Design Blog Saudara Ukail Sanif

Salam Blogger semua!

Di hari yang penuh tenang dan aman ini, (sebab dekat kawasan rumah AO hujan sepanjang hari), AO harap korang semua berada dalam keadaan sihat wal a'fiat hendaknya. 

Sebelum AO meneruskan dengan design blog yang lain, AO selesaikan dulu review blog yang dah siap. Blog seterusnya ini adalah milik pelajar Mesir kita yang tak asing lagi iaitu saudara Ukail

Ha...lama beliau tunggu AO review, baru masuk dalam list hari ni. Jangan risau AO akan tetap review. Okay. Jom kita tengok pembaharuan bagi blog beliau.

Design baru blog Ukail Sanif

Review blog design Ukail Sanif

Warna pilihan Saudara Ukail ini pernah menjadi warna blog lama AO suatu ketika dulu. Memang suka giler dengan warna ni. Warnanya tenang, kebiru ala hijauan gitu tapi dalam masa yang sama ia tegas. #perspektif

Saudara Ukail dah lama sebenarnya simpan niat untuk tukar wajah blog beliau. Sejak habis Contest #luckyblog lagi. Tapi, disebabkan kesibukan dengan pelajaran beliau, baru kali ini tertunai jugak hajatnya. 

Dan dan beliau nak design, AO pulak kesibukan. Begitulah lumrah alam. Tidak senang duduk dengan waktu senggang. Ada saja itu ininya.

Syukur alhamdulillah, dalam itu ini siap jugak akhirnya. Itupun AO kehabisan idea untuk design blog beliau. Nampak simple, tapi agak complex sedikit. Mungkin musim tu ilham AO bercuti tanpa notis, tandus tanpanya. Mati kutu usah dicerita. 

Syukurnya, saudara Ukail amat memahami dan pemurah hati. AO tiada apa mahu diucapkan selain ribuan terima kasih di atas segalanya. 

Wajah sebelum blog Saudara Ukail ni korang boleh tengok dekat post review #luckyblog beliau.

Tengok blog review blog Ukail

Untuk yang belum pernah follow blog beliau, korang boleh usha dekat sini:

Blog Duduk Sejenak

Facebook

Instagram

Twitter

Header blog ni special banyak sebab dia boleh gerak-gerak gitu. Teruja sangat! Sebenarnya idea tu datang dari beliau sendiri. #kagum jugaklah dengan pemilihannya. AO pun perasan blog Kak Az pun guna header bergerak-gerak gitu. Nice dowh!

Dengan mengetengahkan simbol huruf 'U' sebagai favicon sempena pangkal nama beliau, maka terhasillah blog ala-ala Ukail Sanif. 

Kalau berdasarkan apa yang AO fahamlah, based on URL blog beliau, mungkin akan letak kerusi atau bench la kot. Sebab nama blog 'Duduk Sejenak' 😅. Bila duduk ni, selalunya lambang dia kerusi. Tapi mungkin di masa akan datang saudara ukail berhajat tukar domain dengan nama beliau sendiri. 

Ada baiknya cari simbol yang berhampiran dengan nama. Senang pun senang.

So, amacam blog kali ni? Macam pernah tengok tak?

Memanglah pernah, sebab theme yang diguna sama dengan blogger Naim. Yang beza adalah warna dan pengisian serta header blog serta favicon. 

AO ucapkan terima kasih kepada saudara Ukail kerana bersabar banyak sepanjang proses dilakukan. Semoga murah rezeki selalu dan dilapangkan dada untuk menerima ilmu dan menjadi tokoh terkemuka Malaysia. Amin!

Sampai sini saja post design blog saudara Ukail Sanif oleh AO. Yang baik datangnya dari Tuhan dan yang serba serbi kurang itu datangnya dari hamba yang dhaif ini. 

Happy blogging dan stay safe everyone!





Ulasan

  1. Pernah masuk blog Ukail sebelum ni. Feeling dia macam masuk blog Naim. Rupanya dapat sentuhan dari orang yang sama2.Cis.Patutlah rasa macam sesuatu. Ha3😅.

    BalasPadam
  2. cantik blog nampak segar dan minimalis

    BalasPadam
  3. cntik semua hasil kerja AO...bilakah daku bole jd se creative begini..sobsob..hahah drama sgt..
    pssttt cik Ao bila seketoi Afiq tu nk update entry baru?

    BalasPadam
  4. Semoga murah rezeki Cik AO. ^_

    BalasPadam

Catat Ulasan