• 1
    NEW THEME
    AO menyediakan khidmat untuk para blogger yang inginkan pembaharuan pada wajah blog dengan elemen yang lebih segar dan minimalist.
    Learn more
  • 2
    FROM ZERO
    AO juga membantu sesiapa sahaja yang berkeinginan miliki blog mahupun website dari zero.
    Learn more
  • 3
    BLOGGING 101
    Sesi perkongsian mengenai dunia blogging dari pelbagai sumber yang sesuai dijadikan bacaan ringan dan diamal bersama.
    Learn more
Meet the Alien!
Alien Oren @ AO adalah persona yang dicipta oleh sofieadie dibawah naungan Orang Creative Legacy yang telah didaftarkan bagi tujuan mengeksperesikan minatnya terhadap dunia webdesign.

Tertubuhnya laman ini sebagai langkah bayi buatnya bagi membantu para blogger yang berminat untuk menyegarkan laman blog mereka serta menawarkan khidmat mencipta website dari zero dengan menggunakan platform Blogger dan Wordpress.
WANNA KNOW MORE?
READ HERE

Read these first!

Latest on the blog

Review #luckyblog 13: Blog Sal

Salam Blogger kepada semua pembaca budiman!

Review yang ketiga ditangga 13 pada contest #luckyblog yang lalu, menjadi milik kepada Blogger Sal. 

Blog Sal pernah menjadi Top 10 pada minggu kedua penyertaan Contest. Mungkin persaingan semakin sengit dan akhirnya jatuh je tangga 13 pada minggu akhir. 

Review #luckblog 13: Blog Sal

Review #luckyblog 13: Blog Sal

Blog Sal ni kalau tak silap, aku pernah follow dia since blogging dengan nama Sofie Adie. Lepas tu, biasalah turun naik asam garam blogging, dah lama tak follow up.

Blog beliau banyak berkongsi perihal minat beliau terhadap dunia bola, travel serta review movie. Dengan konsep template blog yang simple dan original daripada blogger template, blog Sal tetap aktif blogging setiap tahun semenjak 2013. 

Ha, tahun yang sama AO aktif blogging jugak. 

Apa yang menarik di Blog Sal?

Penceritaan yang santai dan lebih kepada jurnal peribadi membuatkan pembaca rasa dekat dengan penulis. 

Buat korang yang gemar dengan dunia bola, bolehlah join sembang bola dengan beliau. So far, aku memang tak berapa faham dunia bola. Gitu-gitu ajelah. 😅 Tapi, untuk beliau...boleh tahan pro lah bab sembang bola. (Power sia....)

Lagi satu, Kak Sal suka melancong. Semua cerita perjalanan travel beliau ada direkodkan sebagai kenangan di laman blog ni. 

Berharap pandemik berakhir agar dapat melunaskan rindu pada dunia travelling memang checklist semua orang sekarang ni. Bila tu, wallahua'lam....

Dari segi design

Simple dan original. Template yang diguna pakai oleh blog Sal adalah salah satu template yang aku pernah pakai masa awal-awal terjebak dengan dunia blog. 

Font yang diguna pakai juga masih klasik. Terimbau memori dulu kala masa suka guna font begini.

Link media sosial Blog Sal

Hurm...yang ni aku tak jumpa cari pulak. Sebab hari tu Kak Sal ada beritahu beliau tiada laman Instagram. 

So kalau korang nak follow cerita terkini beliau, boleh stalk dan follow blog di link berikut:

Blog Ni Sal Punya

Kad Raya buat blogger Sal

Kad Raya Blogger Sal

Sekian saja review bagi blog ketiga bagi penyertaan Contest #luckyblog yang sudah. Terima kasih lagi sekali kerana sudi sertai contest anjuran AO.

Happy Bloggin & Stay Safe everyone!

Comments

  1. Lately ni sal tenggelam timbul. Tenggelam timbul plk dia hehe

    ReplyDelete
  2. Sokong bab design blog tu, simple and original. Font pun font klasik gitu hahaha.

    ReplyDelete
  3. Suka baca penulisan Sal yang suka bercerita. Lately tenggelam timbul dia. Dia memang tak ada sosial media yang lain selain blog, dari apa yang dia pernah cerita lah :)

    ReplyDelete
  4. Yea, walaupun blog dia nampak ringkas tapi penceritaan di dalamnya padat especially bab pelancongan.. Blogger kak Sal nie penah memasuki carta bulanan akak... hihi ramai jugaklah yang penah masuk carta..

    ReplyDelete
  5. Sal ni antara blogger-blogger awal yang akak kenal. Teruja baca cerita travel dia. Lepas tu penceritaan Sal bersahaja dan kadang-kadang kelakar gak. :)

    ReplyDelete
  6. Alamak... Terjatuh dari puncak dengan jayanya. Thanks for the review, AO.

    ReplyDelete

Post a Comment