• 1
    NEW THEME
    AO menyediakan khidmat untuk para blogger yang inginkan pembaharuan pada wajah blog dengan elemen yang lebih segar dan minimalist.
    Learn more
  • 2
    FROM ZERO
    AO juga membantu sesiapa sahaja yang berkeinginan miliki blog mahupun website dari zero.
    Learn more
  • 3
    BLOGGING 101
    Sesi perkongsian mengenai dunia blogging dari pelbagai sumber yang sesuai dijadikan bacaan ringan dan diamal bersama.
    Learn more
Meet the Alien!
Alien Oren @ AO adalah persona yang dicipta oleh sofieadie dibawah naungan Orang Creative Legacy yang telah didaftarkan bagi tujuan mengeksperesikan minatnya terhadap dunia webdesign.

Tertubuhnya laman ini sebagai langkah bayi buatnya bagi membantu para blogger yang berminat untuk menyegarkan laman blog mereka serta menawarkan khidmat mencipta website dari zero dengan menggunakan platform Blogger dan Wordpress.
WANNA KNOW MORE?
READ HERE

Read these first!

Latest on the blog

Sejak 2021 menjelma...

Well....aku tahu bukan aku seorang je yang masih keliru samada tahun lepas itu tahun 2019 atau 2020. Dan aku, masih lagi fikir yang ianya seolah tahun 2018. Huh...what a year...

Salam blogger semua! Kabare kalian, pe cer? Aku macam ni lah. In between life at the edge and binge-watch sitcom as the distraction of reality. 

Ya, ya, ya....memang seronok dowh hidup back to back tengok series. Habis satu, tengok satu. Pastu, lupa yang kau ada life online yang perlu disapu dan dijaga. Adoyai.....

Last update cerita hari tu adalah perihal Grab Express... It's really nice to use that service. I do enjoy and am really grateful to live in this century.

Dalam beberapa minggu lagi, quarter terakhir 2021 akan menjelma. Ini bermakna, dah tiga quarter 2021 kita hidup dan tinggalkan tanpa sedar. Atau sedar tapi...tak terasa sangat. Yeah, entri ini akan jadi entri lama jika korang baca pada dua tiga hari akan datang. 

Aku kalau boleh, tak mau throwback terlalu jauh. Begitulah cerita dia. Alhamdulillah masih hidup, diberi kesihatan dan masih punya bumbung untuk berteduh. Syukur....

Kalau dilihat tarikh hari ini setahun lalu, nikmat berjalan aku ditarik sebentar. Suatu pengalaman yang sangat bermakna sepanjang menempuh dunia kedewasaan. Aku pun macam tak percaya yang aku survive dan masih boleh bertahan hidup hingga ke hari ini. 

Januari - Mac 2021

Masa ni aku duduk dengan kakak dan anak buah di Kuching. Masih dibawah proses penyembuhan untuk berjalan. Bertongkat. Kerja makan itu pasti. Makan, tidur, game, movies, series....

Kadang aku lupa dengan dunia luar. Langsung tak ambil tahu dengan apa-apa perkembangan gitu... 

Dan masa ni lah aku tubuhkan Alien Oren. The other side of orang, sofieadie.....

Dulu aku guna Orang. Tapi, sejak-sejak dah lama tak jumpa orang...tetiba rasakan diri ni terlalu alienated sampai terguna alien sebagai domain rasmi. Konon sangat nak jadi macam Green Arrow...

April - Jun 2021

Quarter ni aku kembali ke tanah air. Dapat peluang untuk balik ke tanah semenanjung dengan bersetuju untuk bekerja kontrak untuk tempoh 8 bulan macam tu. 

Syukur jugak sebab dapat puasa dan raya bersama keluarga. Walau tak lengkap, tapi adalah....

Cukup raya ke-4, aku balik ke teratak bujang. Cyeh...teratak bujang kau...hahahaha 

It's really great to have your own space, away from family. Masa ni aku slow-slow deco balik bilik yang hampir setahun ditinggal tak bertuan. Sawang, debu, semua tak usah cerita....

Dari segi kerjaya, kabur yang amat. Langsung takde kaitan dengan bidang yang dipelajari. Somehow, rindu jugak nak jadi pro dalam benda yang kita belajar...

Julai - September 2021

Selepas beberapa pemerhatian, quarter ketiga ni aku banyak habiskan masa dengan sendirian. Isolated dan tak banyak update dari semua segi. Ada perubahan dari segi objektif kerjaya, masa depan dan pembangunan jiwa (boleh dikatakan begitula)

Aku sebagai AO. 

Aku sebagai sofieadie.

Aku sebagai pekerja yang masih mencari...

Dan masih mencari itu lumrah...masih belajar dari kesilapan, masih, masih dan masih...tipulah kalau takde rasa untuk berhenti dari hidup. Ada memang ada dan sentiasa ada...tapi, Tuhan panjangkan umur kau mesti bersebab. Ha...sebabnya kau kena habiskan tengok semua sitcom yang ada hahahahha....

Takdelah,...sebabnya...kau sendiri...well aku sendiri tahu. Tidaklah tahu, tahu..tapi dari sudut hati kecil kau tahu...

What now?

Just survive..for now...thrive, and just keep living. That's what she said...

So, live well buddies! Papehal roger!

Ulasan

  1. I know that you can survive in these life.. don't ever give up and always remember that Allah is always stand by your side.. 😆cakap omputih plak.. hihi.. fighto..fighto..fighto AO..

    BalasPadam
  2. Biasalah tu AO, kadang2 kita belajar lain dapat kerjanya lain 😅. Akak pernah ada dalam situasi AO. Hala tuju kerja tu macam tak tentu hala jer lepas dah habis belajar. So, akak just follow the flow jer.

    BalasPadam
  3. hahahah..masih nak teruskan hidup sebab kena habiskan tengok sitcom. itu lawak dik hahahah.

    Anyway, semoga ada sinar buat kamu dalam mencari pekerjaan. Rezeki Allah tu luas. Insya Allah.

    Done follow awak

    BalasPadam
  4. Sitcom pulak dahhh... Haaaa apapun. bukak border kita serang diaa.. kalau cukup bajet. Haha

    BalasPadam
  5. Great post! Thank you for sharing and i hope keep posting.

    BalasPadam

Catat Ulasan