• 1
    NEW THEME
    AO menyediakan khidmat untuk para blogger yang inginkan pembaharuan pada wajah blog dengan elemen yang lebih segar dan minimalist.
    Learn more
  • 2
    FROM ZERO
    AO juga membantu sesiapa sahaja yang berkeinginan miliki blog mahupun website dari zero.
    Learn more
  • 3
    BLOGGING 101
    Sesi perkongsian mengenai dunia blogging dari pelbagai sumber yang sesuai dijadikan bacaan ringan dan diamal bersama.
    Learn more
Meet the Alien!
Alien Oren @ AO adalah persona yang dicipta oleh sofieadie bertujuan mengeksperesikan minatnya terhadap dunia webdesign.

Tertubuhnya laman ini sebagai langkah bayi buatnya bagi membantu para blogger yang berminat untuk menyegarkan laman blog mereka serta menawarkan khidmat mencipta website dari zero dengan menggunakan platform Blogger dan Wordpress.
WANNA KNOW MORE?
READ HERE

Read these first!

Latest on the blog

Can't believe I watched this show!

Sebenarnya series ni tak pernah pun masuk dalam watch list aku. Dia sekadar untuk ubah angin, ubah selera je. Tak sangka pulak melekat tengok sampai habis. Oh, mungkin sebab dia limited series yang ada tiga episod je kot. 


Dulu masa pernah ada Astro, aku selalu teruja dengan channel 731&732 selain daripada 701 dan 710. Mungkin sebab rancangan action thriller dan memang suka tengok darah kot. Ye ke suka? Ke sebab aku punya sense of curiosity buat takut pada darah tu tak tinggi...hurm...mungkinla...


Jadi selepas berminggu layan series cringe dan  too good to be true, aku beralih ke dokumentari. Bahagian paling aku suka bila layan dokumentari ni adalah riak wajah setiap pengulas kejadian. Jadi series apa yang buat aku rasa macam, 'Oh God, what have I seen?'



Don't F**k With Cats: Hunting an Internet Killer

Cerita ni bermula pada tahun 2010, bila mana ada video pembunuhan terhadap dua ekor anak kucing yang tular di laman media sosial yang dikirim pada hari yang berlainan. Video tu membuatkan ramai warga pencinta kucing naik angin dan cuba mencari siapa pelakunya. Sampai diorang tubuh satu group di facebook untuk tangkap dan kalau boleh bawa ke muka pengadilan. 

Dalam misi mencari pembunuh sebenar, group ni jugak telah membuat tuduhan terhadap orang yang salah. Punyalah tertekan dengan spekulasi membuta yang diterima melalui komen dan siap ada yang ugut bunuh, sampai dia tekad bunuh diri. Padahal pelaku sebenar masih bebas

Beberapa hari kemudian, dua buah video di post pada hari yang berlainan. Video kedua, dia lemaskan anak kucing dan video ketiga dia biar anak kucing ketakutan menjadi mangsa ular sawa. So, total tiga video penderaan terhadap anak kucing dibunuh serta dirakam tanpa sebarang belas kasihan. Ahli group ni dah pernah buat laporan polis tentang si pelaku. Tapi, yelah...polis pandang remeh hal macam ni. 

Alasan diorang pada polis adalah, 
'kalau hari ni dia boleh buat kucing macam tu je, silap hari bulan dia boleh tukar angin dan jadikan manusia sebagai mangsa yang seterusnya'.
Dan nyata tebakan diorang betul! 

Masa ni lah baru pihak polis menggelabah. Gila tak menggelabah bila kau dapat laporan mengenai kiriman sepasang tangan dan kaki manusia di Jabatan Kerajaan Canada, Liberal Parties dan juga di dua buah sekolah rendah.

Klu pertama sebelum kiriman tu diterima adalah, penemuan badan didalam satu bagasi di sebuah kediaman bertingkat. Badan tu takde tangan, kaki, dan kepala. Ahli group FB ni ada ada terima satu link rakaman secara langsung bagaimana mangsa dikerat dan diratah secara hidup.

Pada penghujung series ni, pembunuh tu akhirnya berjaya ditangkap di sebuah pusat internet di Eropah masa tengah baca pasal berita pembunuhan tersebut. Selepas disoal siasat, pada tahun 2014, dia dihukum penjara seumur hidup  diatas pembunuhan terhadap seorang pelajar jurusan kejuruteraan berumur 33 tahun bernama Lin Jun.



Gambar di sebelah kiri adalah Lin Jun dan sebelah kanan adalah Luka Magnotta.

Siapa Luka Magnotta?

Luka Magnotta adalah pembunuh kucing yang sebenar. Dia pernah datang satu uji bakat untuk jadi pelakon serta model. Sayangnya tak berjaya. Kalau tengok rupa dia, nampak normal sangat. Adalah rupa kalau jadi model. Korang boleh tengok video ni, betapa normalnya seorang Luka. Tapi tu lah, istilah normal tu dah tak berapa valid untuk dijadi kayu pengukur.

*suara dia macho kot*hahaha


Kalau hati kering, boleh cuba cari semua video yang pernah dimuat naik oleh Luka. Memang psycho habis. 

Faktor utama kenapa dia jadi macam tu...

disebabkan childhood life dia yang sangat teruk. Didera, broken family. Movie adalah salah satu cara dia lari dari realiti. Luka obses gila dengan movie tahun 1992 bertajuk 'Basic Instinct'. Memang sebijik dia copy cat cerita tu.

*tarik nafas panjang*

Gila tak gila, memang itulah manusia sanggup buat apa sahaja demi menjadi perhatian utama. Takde seorang pun sanggup bawak dia dari Eropah pulang ke Kanada sampaikan terpaksa guna pesawat tentera. 

Aku pun macam tak caya yang aku pi cari video sebenar penyembelihan tu...paling tak percaya video tu masih wujud dalam internet! (Boleh ja nak share link, tapi tak thrill la...)

Mana nak tengok?

Namalah ni mini series oleh Netflix, korang boleh tonton dekat Netflix.

///

Lepas pada habis tengok cerita ni tiber banyak docu-series seriel killer direcommend oleh Netflix...tak pepasal aku pi layan jugaklah...Curious punya pasal. At least bila tengok docu-series ni dia ada kepuasanlah sebab kita tahu pembunuh tu berjaya ditangkap. Cuma misteri Cecile Hotel tu dia masih kekal menjadi misterilah....


Angkat tangan kalau korang dah habis layan series ni

Comments

  1. Uiii psyko! Eh.. Alaaa dekat netflix ke.. ? Huhuu Cik TK tak ada netflix.

    Tapi bahaya dengan orang hati kering ni. Bermula dengan bertindak kejam pada binatang ni boleh diakhiri dengan bertindak kejam pada manusia pula

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah cik tk. tak taulah kalau ada dekat platform lain selain netflix. ^_^!

      iya, sangat bahaya! tengok pun macam tak caya je dia yang buat semua tu...kesian betul...sekarang dalam penjara pun happy je siap kahwin lagi ha....kesian dekat mangsa yang dibunuh tu lah....hantar jauh-jauh belajar, tup-tup kena sembelih....

      Delete
  2. Uhuiiii takod nak tengok. Hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ^_^! itulah...kita tengok sebab geram sgt nak tahu siapa pembunuh dan betul ke dia ada masalah mental

      Delete
  3. i watched documentary dia, tapi 5mins saja then i rasa tak mampu nak terus kan, i can not see cat gets hurt ! sighhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannnnn! sib baik netflix macam sensored la sikit, i mean the producer tak tunjuk video tu penuh.

      paling giler sekali dia kerat orang tu real live pulak...erghhh

      Delete
  4. Memang tak la nak tengok. Ngilu, hurt semua ada feeling dia. Kalo hati dah kering, susah nak basahkan dia balik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn...mintak dijauhkan dari bersisih laluan hidup dgn manusia begini

      Delete

Post a Comment