• 1
    NEW THEME
    AO menyediakan khidmat untuk para blogger yang inginkan pembaharuan pada wajah blog dengan elemen yang lebih segar dan minimalist.
    Learn more
  • 2
    FROM ZERO
    AO juga membantu sesiapa sahaja yang berkeinginan miliki blog mahupun website dari zero.
    Learn more
  • 3
    BLOGGING 101
    Sesi perkongsian mengenai dunia blogging dari pelbagai sumber yang sesuai dijadikan bacaan ringan dan diamal bersama.
    Learn more
Meet the Alien!
Alien Oren @ AO adalah persona yang dicipta oleh sofieadie bertujuan mengeksperesikan minatnya terhadap dunia webdesign.

Tertubuhnya laman ini sebagai langkah bayi buatnya bagi membantu para blogger yang berminat untuk menyegarkan laman blog mereka serta menawarkan khidmat mencipta website dari zero dengan menggunakan platform Blogger dan Wordpress.
WANNA KNOW MORE?
READ HERE

Read these first!

Showing posts from June, 2021

Latest on the blog

Menang Hadiah Contest Syu Deris

Salam blogger semua! Alhamdulillah, hari Ahad yang santai begini AO nak kongsikan sedikit cerita gembira buat semua. Apa dia cerita tu? Eh, baca tajuk pun dah tahulah cerita dia. Ha...AO menang hadiah dari Kak Syu Deris sebab sertai dan mendapat tempat PERTAMA bagi contest # riang raya yang dianjurkan tempoh hari. Re…

Wajah Raya Blog TTBC

Salam Blogger kepada kalian semua yang setia menatap laman oren ini. Lama rasanya tak berceloteh. Korang semua okay tak PKP so far? AO masuk PKP kali ni, haa sibuk meriahkan bilik tukar deco semua. Maklumlah nak upgrade workspace sendiri, baru sekarang dapat rasa bilik idaman ye dak...bak kata omputih, better late tha…

Wajah Raya Blog From Farrah Tower

Salam Blogger buat semua rakan sekalian! Alhamdulillah, walau dah masuk Zulkaedah, AO tetap akan buat post berkaitan dengan wajah raya pemenang di tempat kedua bagi contest #luckyblog yang sudah. Mesti ramai yang dah tahu, dah perasan dan sudah pun usha wajah baru pemenang AO ni. Siapa lagi kalau bukan Kak Farrah kita…

SEGMEN : JOM REFRESH BLOGLIST

Salam Blogger semua! Sambil belek-belek sebelum up entry baru, AO ternampak blogger Naim join satu segmen ni. Syaratnya mudah sahaja, hanya perlu f ollow blog dan macam biasa, buat entry beserta banner dan akhir sekali komen di ruangan post penganjur . AO pun baru jugak follow blog beliau. Salam perkenalan dari AO!…

New Profile Picture for Alien Oren by Art.jambicollection

Salam Blogger kepada anda semua!  Salam PKP 3.0 yang bersambung buat sekaian kalinya jua. Moga kita semua sentiasa di bawah lindungan Ilahi dan dijauhkan dari segala wabak yang masih tiada ketepi ini. Amin Alhamdulillah, pemula bagi bulan Jun kali ni, AO ada buat perubahan pada wajah profile yang digunakan.  Nak tengo…

Review #luckyblog 1: Ke Arah Mencari RedhaNya

Salam berhujung minggu semua! Esok cuti umum, bolehlah bersenang sedikit (sikit jelah). Maka, akhirnya bertemu juga kita dengan titik pengakhiran bagi sesi review #luckyblog. Tarik nafas lega betul bila dah habis.  Jadi, kemenangan yang berpihak disaat terakhir bagi barisan peserta contest tempoh hari memang diluar ja…

Review #luckyblog 2: From FAMF Tower

Salam Blogger sekalian! Akhirnya, tiba jua kita di penghujung review #luckyblog bersama AO.  Debaran kian terasa.  Keterujaan untuk melihat wajah baru blog bagi dua pemenang ini jua kian bingit memenuhi ruang.  'Cantikkah baju raya blog itu?' 'Ada apa yang istimewa dengan hasil sentuhan daripada AO?' &…

Review #luckyblog 3: Syu Deris

Salam Blogger kepada semua warga yang membaca laman AO! Semoga kalian semua berada dalam keadaan sihat hendakNya serta dilindungi dari segala malapetaka dan penyakit yang tidak nampak. Amin! AO memang tengah pulun kaw-kaw ni menghabiskan review blog peserta contest #luckyblog tempoh hari. Ha, kau tu lah sibuk sangat d…

Review #luckyblog 4: Ukail Sanif

Salam Blogger dan Salam PKP3.0 buat semua rakyat Malaysia! Jaga kesihatan elok-elok, kurangkan waktu berada di luar rumah dan sentiasa basuh tangan. Eh, eh AO ni nak buat blog review ke nak buat notis kesihatan. Kemon orang dah bosan dah...cukuplah dapat mesej dari MKN saja, ni bukak blog pun cerita pasal ni lagi...ha…

Review #luckyblog 5: Atiqah Najihah's Blog

Salam Blogger sekalian.  (Sikit je lagi sesi review ni, sikit je...) Pasni korang boleh baca entri pasal blog yang AO sudah selesai design. Eh, review lagi tu...hahaha Takpe, layankan ajelah. So, siapakah gerangan peserta bertuah yang pernah mengungguli dua minggu berturut-turut di tempat pertama? Ha...jom kita lihat…

Review #luckyblog 6: Ako Tetap Ako

Selamat kembali ke sesi Review #luckyblog bersama AO! Salam sejahtera jugak buat semua yang masih setia untuk menatap review. Entah bilalah cik AO ni nak buat entri selain review yek? Sabar-sabar bawak bertenang semua. AO tengah lunaskan janji pada peserta contest tempoh hari. Habis ni, insyaAllah AO bebel pasal benda…

Review #luckyblog 7: Blog Rabia Adawiyah

Salam Sabtu buat warga blogger dan semua pembaca yang menjengah laman ini. Moga kalian semua berada dalam keadaan sihat walafiat hendakNya. Cukup minggu ni, genaplah kita menjalani minggu pertama PKP3.0.  Jelak tak jelak, itulah tanggungjawab.  Maka, hari ni AO akan sambung balik review blog yang dah sebulan tergendal…

Review #luckyblog 8: Faezah MdNor

Salam Lockdown, salam work from home untuk ke sekian kalinya kepada rakyat Malaysia semua. Maaf di atas kelewatan mereview setiap blog. Ada hidup yang perlu dihidup. Phew... Saya berharap semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya. Tak mau sedih, marah, kecewa semua...kita sekarang kena jadi jugak rakyat yang prihat…

Mellow Crunch Giveaway by Atiqah Najihah

Salam sejahtera blogger sekalian. Alhamdulillah walaupun lockdown, dunia blog masih meriah dengan pelbagai segmen.  Ha kali ni, AO nak support giveaway dari blogger Atiqah Najihah. Mana tau dapat kunyah-kunyah musim macam ni.  So, semua syarat AO dah follow. Sekarang nak ajak korang semua join bersama meriahkan giveaw…

Review #luckyblog 9: Kasihku Amani

Salam Syawal ke-19 buat semua!  Full lockdown, full lockdown juga...tapi itu bukan jadi pemusnah harapan untuk kita terus hidup bertamadun di bawah negara yang satu. Hari ni, AO akan review blog yang mendapat tempat ke-9 pada contest #luckyblog yang lalu. Blog yang paling awal sertai contest. Saya berharap sangat da…