• 1
    NEW THEME
    AO menyediakan khidmat untuk para blogger yang inginkan pembaharuan pada wajah blog dengan elemen yang lebih segar dan minimalist.
    Learn more
  • 2
    FROM ZERO
    AO juga membantu sesiapa sahaja yang berkeinginan miliki blog mahupun website dari zero.
    Learn more
  • 3
    BLOGGING 101
    Sesi perkongsian mengenai dunia blogging dari pelbagai sumber yang sesuai dijadikan bacaan ringan dan diamal bersama.
    Learn more
Meet the Alien!
Alien Oren @ AO adalah persona yang dicipta oleh sofieadie bertujuan mengeksperesikan minatnya terhadap dunia webdesign.

Tertubuhnya laman ini sebagai langkah bayi buatnya bagi membantu para blogger yang berminat untuk menyegarkan laman blog mereka serta menawarkan khidmat mencipta website dari zero dengan menggunakan platform Blogger dan Wordpress.
WANNA KNOW MORE?
READ HERE

Read these first!

Showing posts from February, 2021

Latest on the blog

Lately...

Lately ni susah nak tidur. Mata pejam tapi tidur tak kesampaian. Kejap-kejap terjaga. Lately ni, aku binge watch startup story . Founder Twitch, founder Reddit, semua founder syarikat internet based. Study struggling diorang, tips dan banyak macam lagilah. Seronok dengar kejayaan orang. InsyaAllah satu hari nanti....g…

The Startup Journey

Hari Sabtu. Panggung Sabtu, cerita Bollywood. Tapi aku takde siaran tv. Maka, marilah kita bercerita perihal dunia seorang startup. Oh, jangan salah faham pulak. Aku bukan review cerita korea tu. Baru je nak tengok. Mungkin...kalau aku rasa nak tengok. Ini adalah sekadar ulasan tentang realiti seorang startup.  Aku ba…

Senyum Sengih

Bila blog itu suatu hobi pasang surut , memang nak menaipnya pun ikut mood. Well, untuk kes aku, aku lebih suka menaip di laptop/ komputer berbanding menaip menggunakan smartphone walaupun kau tahu outputnya sama. Tapi, perasaannya berbeza... Untuk kekalkan momentum yang konsisten itu, tidak semudah kedengaran. Sebab …

Bukan waktunya...

Sedih sebenarnya nak tolak tawaran walaupun tahu ia bukan selalu datang. Sedih lagi bilamana fikirkan banyak kekangan daripada peluang. Paling sedih, bila kau fikirkan semuanya sekadar alasan yang membuktikan seolah kau tidak berusaha lebih kuat... Entahlah.... Sebelum COVID, mungkin aku boleh teruskan dengan penuh se…

Hobi pasang surut

Kalau ditanya; hobi apakah yang tak pernah ditinggalkan dan selalu jadi peneman di setiap keadaan? Aku dapat rasakan ia punya jawapan yang berbeza dari segi turutannya. Mungkin sebelumnya di tempat pertama, kini duduknya ditempat terakhir dan vice versa. Susah mahu setia. Ada saja yang ingin dicuba. Sekejap itu, sekej…

Cara Goreng Paper Exam

Ini adalah sekadar post rapuan yang terlalu lama terpendam.  Hari sabtu selalunya orang layan panggung sabtu. Aku pun tak tahu bila kali terakhir tengok rancangan tv macam dulu. So, tiadalah panggung sabtu untuk sekian lamanya. Maka, aku kongsikan tips buat para pelajar yang selalu mengalami masalah untuk menjawab soa…

Birthday Giveaway by Nasihattermasyhur

Eh, ada GA barulah! Kenapa tak perasan??  Ha....korang yang mana belum join lagi GA ni meh join bersama. Aku pun baru perasan tadi dok scroll latest feed blog dari Aien tadi. Penganjur baik hati anjurkan GA sempena birthday dia. Huwaaaa murah hatinya cik birthday girl ni! Moga dimurahkan rezeki selalu dan selamat ul…

Happy Endings; Single terbaru Mike Shinoda ft Iann Dior & UPSAHL

Kelmarin, dah ada ura-ura mengatakan Mike akan keluarkan single terbarunya Jumaat ni dan ikutkan sejurus je dia keluarkan secara rasmi aku akan up entry terus. Tapi tulah, tak berapa nak pantas otak ni bergerak.  Jadinya, selepas puluhan kali lagu terbaru tu diulang dengar, barulah aku ada tenaga untuk kongsi lirik …

Laugh about life...

I hate myself. Always.... The hatred of my own life is always there.  I thought everything has healed.  I thought everything was gonna be okay as I keep the pain away... I thought everything will be okay as I decide to reset everything... Is not... It's still there.   Getting louder and louder, saying that; "…

Can't believe I watched this show!

Sebenarnya series ni tak pernah pun masuk dalam watch list  aku. Dia sekadar untuk ubah angin, ubah selera je. Tak sangka pulak melekat tengok sampai habis. Oh, mungkin sebab dia limited series  yang ada tiga episod je kot.  Dulu masa pernah ada Astro, aku selalu teruja dengan channel 731&732 selain daripada 701…

Postponed physio treatment...

Ikutkan pukul 2.30 p.m. nanti aku ada rawatan fisio. Tapi, memandangkan kawasan Samarahan dah bertukar status daripada jingga menjadi merah semalam, ditambah pulak kondisi aku yang tak berapa nak segar ni, jadi aku pilih untuk tunda rawatan. Jalan tu rasa macam dah okay dah. Rasanyalah...tapi tak tahulah kalau doktor …

Giveaway Vektor 2.0 by Cuya

Hari rabu ni kita dijemput untuk meriahkan Giveaway Vektor 2.0 anjuran Cuya pulak Untuk yang belum join, boleh klik banner atau link ni untuk meriahkan lagi giveaway ni. Selamat bersegmen semua!

Segmen Bloglist Ombak Bergigi X Shopee Lisz Global Resources

Okay hari ni kita join dan support segmen anjuran Ombak Bergigi.  Syarat dia simple je. Korang perlu follow blog dan Shopee store  milik Om.  Jangan lupa buat entri khas sebagai bukti kita join segmen ni dan hantar link dekat komen om.  Siap! Papehal, all the best dan good luck untuk semua😎 Klik banner untuk join a…

Kaki retak, jiwa yang parah...

Enam bulan lepas banyak peristiwa yang tak dijangka berlaku, terjadi. Dalam masa lima bulan tu jugak, pelbagai perang psikologi dihadap. Dia punya level overwhelmed tu tak payah ceritalah.  Memandangkan aku pun dah macam stabil sikit, maka aku akan kongsi serba sedikit peristiwa apa yang berlaku hingga aku ambil kepu…

SEGMEN BLOGWALKING BY SI HATI BERBOLAK-BALIK

Okay, masih lagi aktif meriahkan segmen anjuran blogger lain. Terjebak dengan semua segmen yang Nasa join. Bagus jugaklah, at least dapat luaskan kenalan blogger lain. Plus aku pun dah kering idea nak blogwalking blog mana... Inilah masanya kita cari kawan blogger baru. Kalau korang belum join boleh klik BANNER untu…

thes's Love Giveaway

Wah, aktifnya aku join segmen! hahahah maklumlah, bila kau buat blog baru kenalah support blogger lain. Salah satu cara agar orang tahu kewujudan alienoren jugak.  Oh ya, aku baru jugak follow blog ni. Selama ada blog lama dulu tak pernah follow dia lagi. So, cubalah nasib. Kot bertuah dapatlah hadiah, plus semua ya…