• 1
    NEW THEME
    AO menyediakan khidmat untuk para blogger yang inginkan pembaharuan pada wajah blog dengan elemen yang lebih segar dan minimalist.
    Learn more
  • 2
    FROM ZERO
    AO juga membantu sesiapa sahaja yang berkeinginan miliki blog mahupun website dari zero.
    Learn more
  • 3
    BLOGGING 101
    Sesi perkongsian mengenai dunia blogging dari pelbagai sumber yang sesuai dijadikan bacaan ringan dan diamal bersama.
    Learn more
Meet the Alien!
Alien Oren @ AO adalah persona yang dicipta oleh sofieadie dibawah naungan Orang Creative Legacy yang telah didaftarkan bagi tujuan mengeksperesikan minatnya terhadap dunia webdesign.

Tertubuhnya laman ini sebagai langkah bayi buatnya bagi membantu para blogger yang berminat untuk menyegarkan laman blog mereka serta menawarkan khidmat mencipta website dari zero dengan menggunakan platform Blogger dan Wordpress.
WANNA KNOW MORE?
READ HERE

Read these first!

Tunjukkan catatan dari 2021

Latest on the blog

Cuci-cuci blog

Sejak dua menjak ni AO perasanlah, blogspot banyak ubah beberapa fungsi dan ada beberapa error yang membuatkan kita rasa macam annoying nak update . Naik menyampah dan rasa macam blergh sangat! Emosi pun terganggu bilamana beberapa item dah tak berapa nak berfungsi sangat.  Jadi hari ni, selepas tengok ramai rakan blo…

Sejak 2021 menjelma...

Well....aku tahu bukan aku seorang je yang masih keliru samada tahun lepas itu tahun 2019 atau 2020. Dan aku, masih lagi fikir yang ianya seolah tahun 2018. Huh...what a year... Salam blogger semua! Kabare kalian, pe cer? Aku macam ni lah. In between life at the edge and binge-watch sitcom as the distraction of realit…

Pengalaman Guna Grab Express

Hari Khamis yang lalu, seperti yang dijanjikan, AO telah menghantar buah Melon Manis Terengganu tajaan Golden Fresh Fruits kepada peserta Segmen Wanna Be My GFF tempoh hari bagi yang menetap disektiar Shah Alam.  Dan peserta yang bertuah dapat merasa buah istimewa ini menjadi milik blogger Ika Shoid ! Lambat jugakla…

Apa itu Podcast?

Sepurnama lalu, ramai juga yang tertanya dan masih keliru antara podcast dan radio. Hurm, part mana yang buat korang keliru untuk bezakan antara podcast dan radio ni?  Kalau korang adalah antara yang sukar untuk bezakan kedua perkara ini, meh kita tolong jelaskan mana yang boleh.  Apa itu podcast? Menurut carian Googl…

Giveaway #busyrakongsirezeki Wang Tunai RM100

Salam blogger semua! Sementara masih sempat join ni, AO nak kongsilah Giveaway #busyrakongsirezeki Wang Tunai RM100 Menarik betul hadiah wang tunai ni. Eksited sangat! Semoga dimurahkan rezeki buat pihak penganjur 😇 Antara entri lain yang AO suka dalam blog Busyra ni adalah Self-reward iPad 8th Generation | Semangat …

SUPRISE GIVEAWAY BY AIENIENKA

Salam blogger semua! Salam sabtu, salam berhujung minggu kepada korang yang bersantai-santai tengok panggung Sabtu.  Hari ni AO nak pulun join semua segment dan giveaway anjuran rakan blogger. Giveaway pertama yang kita nak join adalah  SUPRISE GIVEAWAY BY AIENIENKA Rasanya semua social media Aien AO dah follow.  Kong…

Welcome September & Terima Kasih Jurnal Shikin Razali!

Salam blogger! Apa khabar kalian? Lama rasanya tak bersua kan? Adalah dalam hampir tiga minggu jugak AO menyepi dari dunia maya. Lagi-lagi blog. Memang lama jugak tak update.  Katanya nak puasa blog Ogos lalu. Sekarang dah September, sekejap betul rasa masa berlalu ya? AO harap korang semua berada dalam kondisi sihat …

Design Blog Saudara Ukail Sanif

Salam Blogger semua! Di hari yang penuh tenang dan aman ini, (sebab dekat kawasan rumah AO hujan sepanjang hari), AO harap korang semua berada dalam keadaan sihat wal a'fiat hendaknya.  Sebelum AO meneruskan dengan design blog yang lain, AO selesaikan dulu review blog yang dah siap. Blog seterusnya ini adalah mili…

Terima Kasih Peserta Segmen Wanna Be My GFF by AO!

Salam Blogger semua! Seperti yang sedia maklum, tiga minggu yang sudah AO ada mengendalikan satu segmen yang disponsor oleh Golden Fresh Fruits. Dengan harapan supaya ramai yang mengenal lebih dekat dengan buah yang menjadi trademark kepada Negeri Terengganu, iaitu Melon Manis Terengganu.   Sebelum kita bercerita den…

Design blog Shuhada Razak

Salam blogger semua! Minggu ni AO akan review blog-blog yang AO dah siapkan customize buat mereka. Adalah dalam beberapa blog. Tak ramai tapi inipun tak menang masa.  Time is scarce. Alhamdulillah AO pun syukur sangat, walaupun AO tak buat iklan, tapi sentiasa ada yang mencari. AO ni pulak satu hal, susah nak kata tid…

Little NoOne Family new theme!

Salam Blogger semua.  Alhamdulillah siap akhirnya wajah baru bagi blog kakak kita nan seorang ini. Masih juga mengekalkan tema berwarna pink itu suatu kemestian.  AO masih lagi guna sistem membeli template di Etsy, dan akan mula customize based on permintaan pemilik blog. So, untuk tahun ni blog aienienka.com merupaka…

Salam Maal Hijrah 1443

Salam Blogger kepada semua! Harap kalian berada dalam sihat walafiat hendakNya. Hari ni terasa sayu benar buat seluruh warga Malaysia. Satu persatu berita kematian semakin hampir dengan orang yang kita kenal. Minggu yang sudah, salah seorang pensyarah AO waktu diploma di Arau, telah pergi bertemu Ilahi. Itupun AO lamb…

Ogos dah rupanya

Salam Blogger buat semua yang membaca. Selepas seminggu Ogos berlalu, baru hari ni AO berkesempatan update cerita yang terlalu banyak tertinggal. Hampir jugak bersawang blog ni dibuatnya.  Kau tu dahlah tengah anjur segmen, boleh pulak tak aktif kan? Apa da.... AO mintak maaf sebab terlalu lama menyepi. Sibuk dengan u…

Senarai Peserta Segmen Wanna Be My GFF by AO

Salam Blogger kepada semua! Pertama dan utamanya AO nak ucapkan jutaan terima kasih kepada semua blogger yang menyertai Segmen Wanna Be My GFF by AO.  Untuk yang belum sertai segmen ni, masih berbaki kurang dua minggu saja penyertaan dibuka . [ Klik sini untuk sertai ] Kalau mengikut kalendar hari sedunia, 30 Julai me…

Melon Manis Terengganu oleh Golden Fresh Fruits

Salam Blogger semua! Apa habaq belaka? Sihat dak? Alhamdulillah AO sihat hendakNya. Dalam musim peningkatan yang semakin menjadi-jadi begini,kesihatan itu adalah anugerah paling mahal untuk dikecapi. Sejak dua menjak ni meriah pulak AO mempromosi Golden Fresh Fruits ini ye dak? Maklumlah bila orang sponsor kita untuk…

Giveaway Road To 3M Mamapp

Salam Sabtu rakan blogger semua! Semoga semua berada dalam keadaan sihat walafiat hendakNya. So, hari ni AO akan cuba cari mana-mana segmen yang AO masih belum join dari anjuran rakan blogger, kot ada terlepas boleh habaq mai na. AO baru je nak join segmen anjuran Mamapp ni. Korang dah join belum? Kalau belum, jom ram…

Segmen Wanna Be My GFF by AO

Assalamualaikum Salam Blogger semua! Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk merai Aidil Adha di rantauan dalam keadaan sihat hendakNya. Ramai jugaklah yang AO tengok posing dengan baju raya masing-masing. Terasa meriahnya raya. Seperti yang dijanjikan, sempena pelancaran Podcast AO bertajuk Kepada Sesiapa yang …

Aidil Adha bersama Covid

Sambil menjadikan nasyid haji sebagai musim latar, AO mulakan penulisan. Salam blogger semua dan Selamat Hari Raya Aidil Adha 1442H! Eh raya haji kedua dah kita bersama Covid ya. Kalau tahun lepas, sempat beraya haji dengan keluarga di tanah Miri, ada shootage bagai. Tapi, tahun ni kita beraya di rantau saja.  Alhamdu…

Kemunculan Kepada Sesiapa

Salam Blogger sekalian! Pembuka bicara selalunya kitakan bertanya sapa. Bagaimana hari kalian? Okay tak okay? Kalau tak okay, itupun okay...hidup tak semestinya semua kena okay. Kadang tak okay itu pun okay saja... Take your time, take a deep breath and carpe diem! Dua hari sudah merupakan hari yang agak kelam buat AO…

Terima Kasih Blogger Syu Deris

Salam Blogger semua! Okay lagi tak ni nak kena duduk rumah sampai akhir tahun? 😅 AO harap semua dalam keadaan baik-baik sahaja hendaknya. Moga dengan duduknya kita dirumah ini juga dapat dijadikan ibadah dan pahala juga kerana memudahkan urusan banyak pihak. InsyaAllah. AO kalau kesibukan kadang buka jugak blognya. T…

Segmen Renew Bloglist 2021

Salam Blogger semua! Pe habaq belaka? Sihat dak? Alhamdulillah AO sihat hendakNya. Sebelum AO update post baru hari ni, moh le kita meriahkan Segmen Renew Bloglist 2021 anjuran blogger Jari Jemari Menari yang memakai nama Ika Shoid ni Kalau korang nak join boleh tekan banner dibawah ya. Dan boleh juga ke sini ---> …

Building New Habits

Salam Blogger buat semua warga yang membaca! Macam mana minggu kedua di bulan Julai ni? Ada okay tak? InsyaAllah, AO doakan semua berada dalam kondisi yang sihat hendaknya dan diredhai Ilahi. AO sejak dua menjak ni banyak lesap kan? Hahahah...itulah dia. AO bukanlah full-time blogger, sebab tu kejap ada kejap takde. K…