• 1
    NEW THEME
    AO menyediakan khidmat untuk para blogger yang inginkan pembaharuan pada wajah blog dengan elemen yang lebih segar dan minimalist.
    Learn more
  • 2
    FROM ZERO
    AO juga membantu sesiapa sahaja yang berkeinginan miliki blog mahupun website dari zero.
    Learn more
  • 3
    BLOGGING 101
    Sesi perkongsian mengenai dunia blogging dari pelbagai sumber yang sesuai dijadikan bacaan ringan dan diamal bersama.
    Learn more
Meet the Alien!
Alien Oren @ AO adalah persona yang dicipta oleh sofieadie dibawah naungan Orang Creative Legacy yang telah didaftarkan bagi tujuan mengeksperesikan minatnya terhadap dunia webdesign.

Tertubuhnya laman ini sebagai langkah bayi buatnya bagi membantu para blogger yang berminat untuk menyegarkan laman blog mereka serta menawarkan khidmat mencipta website dari zero dengan menggunakan platform Blogger dan Wordpress.
WANNA KNOW MORE?
READ HERE

Read these first!

Showing posts from 2021

Latest on the blog

Segmen Wanna Be My GFF by AO

Assalamualaikum Salam Blogger semua! Alhamdulillah masih diberi kesempatan untuk merai Aidil Adha di rantauan dalam keadaan sihat hendakNya. Ramai jugaklah yang AO tengok posing dengan baju raya masing-masing. Terasa meriahnya raya. Seperti yang dijanjikan, sempena pelancaran Podcast AO bertajuk Kepada Sesiapa yang …

Aidil Adha bersama Covid

Sambil menjadikan nasyid haji sebagai musim latar, AO mulakan penulisan. Salam blogger semua dan Selamat Hari Raya Aidil Adha 1442H! Eh raya haji kedua dah kita bersama Covid ya. Kalau tahun lepas, sempat beraya haji dengan keluarga di tanah Miri, ada shootage bagai. Tapi, tahun ni kita beraya di rantau saja.  Alhamdu…

Kemunculan Kepada Sesiapa

Salam Blogger sekalian! Pembuka bicara selalunya kitakan bertanya sapa. Bagaimana hari kalian? Okay tak okay? Kalau tak okay, itupun okay...hidup tak semestinya semua kena okay. Kadang tak okay itu pun okay saja... Take your time, take a deep breath and carpe diem! Dua hari sudah merupakan hari yang agak kelam buat AO…

Terima Kasih Blogger Syu Deris

Salam Blogger semua! Okay lagi tak ni nak kena duduk rumah sampai akhir tahun? 😅 AO harap semua dalam keadaan baik-baik sahaja hendaknya. Moga dengan duduknya kita dirumah ini juga dapat dijadikan ibadah dan pahala juga kerana memudahkan urusan banyak pihak. InsyaAllah. AO kalau kesibukan kadang buka jugak blognya. T…

Segmen Renew Bloglist 2021

Salam Blogger semua! Pe habaq belaka? Sihat dak? Alhamdulillah AO sihat hendakNya. Sebelum AO update post baru hari ni, moh le kita meriahkan Segmen Renew Bloglist 2021 anjuran blogger Jari Jemari Menari yang memakai nama Ika Shoid ni Kalau korang nak join boleh tekan banner dibawah ya. Dan boleh juga ke sini ---> …

Building New Habits

Salam Blogger buat semua warga yang membaca! Macam mana minggu kedua di bulan Julai ni? Ada okay tak? InsyaAllah, AO doakan semua berada dalam kondisi yang sihat hendaknya dan diredhai Ilahi. AO sejak dua menjak ni banyak lesap kan? Hahahah...itulah dia. AO bukanlah full-time blogger, sebab tu kejap ada kejap takde. K…

Giveaway Aku Dan Kamu

Salam blogger buat semua! Di hari Sabtu yang tenang lagi aman ni, ngantuk sebenarnya. Baru dapat merasa Sabtu yang normal. Tetiba nampak ada segmen baru dari blogger As Samsudin. Eh Giveaway Aku dan Kamu? Wah menarik hadiahnya, kena join ni. Oh rupanya Kak As buat Giveaway ni sempena anniversary dia. Sweet kan? AO doa…

Upgrading Workspace at Home

Salam Blogger semua! Ya Allah, lamanya rasa tak jengah blog...rindu gila! Even blogwalking pun tak dan. Maklumlah, AO sibuk dengan pelancaran satu kedai online dekat tempat AO kerja. Penat dia nak pastikan sistem tu elok, masyaAllah.... Sampai tak tenang hidup! Yelah, beza tau kerja kita setup untuk sendiri, dengan ki…

Organizing Productivity with TickTick

Salam Sabtu kepada semua yang membaca. Sejak akhir-akhir ni cepat betul masa berlalu. Tup-tup nak Ahad dah. AO hanya sempat update untuk join segmen rakan blogger je. Baru hari ni dapat kongsikan segala cerita disebalaik AO dan apa yang sedang berlaku. Untuk hari ni, AO akan kongsikan satu aplikasi yang sangat berguna…

Segmen Pencarian Bloglist Syu Deris

Salam Blogger semua.  Kali ni AO join segmen bloglist dari Kak Syu Deris pulak. Rajin betul Kak Syu anjurkan segmen. Berdesup lajunya.  Dari semalam lagi nak join, tapi tu lah, aral tak selari pulak. Jom kita meriahkan segmen menarik dari Kak Syu Deris ni. Hah, sudah kena teka peribahasa dalam gambar pulak! Korang nam…

Pencarian Bloglist Setengah Tahun 2021

Salam Khamis para blogger sekalian, sebelum AO update entri baru ni, jom kita meriahkan semua segmen anjuran blogger yang ada dulu.  Baru berapa hari tak semak blog, dah bermacam segmen, giveaway yang berlaku.  Lagi-lagi nak masuk quarter ketiga 2021 ni.  Syarat dia pun senang. Sementara free ni, join lah...klik banne…

Menang Hadiah Contest Syu Deris

Salam blogger semua! Alhamdulillah, hari Ahad yang santai begini AO nak kongsikan sedikit cerita gembira buat semua. Apa dia cerita tu? Eh, baca tajuk pun dah tahulah cerita dia. Ha...AO menang hadiah dari Kak Syu Deris sebab sertai dan mendapat tempat PERTAMA bagi contest # riang raya yang dianjurkan tempoh hari. Re…

Wajah Raya Blog TTBC

Salam Blogger kepada kalian semua yang setia menatap laman oren ini. Lama rasanya tak berceloteh. Korang semua okay tak PKP so far? AO masuk PKP kali ni, haa sibuk meriahkan bilik tukar deco semua. Maklumlah nak upgrade workspace sendiri, baru sekarang dapat rasa bilik idaman ye dak...bak kata omputih, better late tha…

Wajah Raya Blog From Farrah Tower

Salam Blogger buat semua rakan sekalian! Alhamdulillah, walau dah masuk Zulkaedah, AO tetap akan buat post berkaitan dengan wajah raya pemenang di tempat kedua bagi contest #luckyblog yang sudah. Mesti ramai yang dah tahu, dah perasan dan sudah pun usha wajah baru pemenang AO ni. Siapa lagi kalau bukan Kak Farrah kita…

SEGMEN : JOM REFRESH BLOGLIST

Salam Blogger semua! Sambil belek-belek sebelum up entry baru, AO ternampak blogger Naim join satu segmen ni. Syaratnya mudah sahaja, hanya perlu f ollow blog dan macam biasa, buat entry beserta banner dan akhir sekali komen di ruangan post penganjur . AO pun baru jugak follow blog beliau. Salam perkenalan dari AO!…

New Profile Picture for Alien Oren by Art.jambicollection

Salam Blogger kepada anda semua!  Salam PKP 3.0 yang bersambung buat sekaian kalinya jua. Moga kita semua sentiasa di bawah lindungan Ilahi dan dijauhkan dari segala wabak yang masih tiada ketepi ini. Amin Alhamdulillah, pemula bagi bulan Jun kali ni, AO ada buat perubahan pada wajah profile yang digunakan.  Nak tengo…

Review #luckyblog 1: Ke Arah Mencari RedhaNya

Salam berhujung minggu semua! Esok cuti umum, bolehlah bersenang sedikit (sikit jelah). Maka, akhirnya bertemu juga kita dengan titik pengakhiran bagi sesi review #luckyblog. Tarik nafas lega betul bila dah habis.  Jadi, kemenangan yang berpihak disaat terakhir bagi barisan peserta contest tempoh hari memang diluar ja…

Review #luckyblog 2: From FAMF Tower

Salam Blogger sekalian! Akhirnya, tiba jua kita di penghujung review #luckyblog bersama AO.  Debaran kian terasa.  Keterujaan untuk melihat wajah baru blog bagi dua pemenang ini jua kian bingit memenuhi ruang.  'Cantikkah baju raya blog itu?' 'Ada apa yang istimewa dengan hasil sentuhan daripada AO?' &…

Review #luckyblog 3: Syu Deris

Salam Blogger kepada semua warga yang membaca laman AO! Semoga kalian semua berada dalam keadaan sihat hendakNya serta dilindungi dari segala malapetaka dan penyakit yang tidak nampak. Amin! AO memang tengah pulun kaw-kaw ni menghabiskan review blog peserta contest #luckyblog tempoh hari. Ha, kau tu lah sibuk sangat d…

Review #luckyblog 4: Ukail Sanif

Salam Blogger dan Salam PKP3.0 buat semua rakyat Malaysia! Jaga kesihatan elok-elok, kurangkan waktu berada di luar rumah dan sentiasa basuh tangan. Eh, eh AO ni nak buat blog review ke nak buat notis kesihatan. Kemon orang dah bosan dah...cukuplah dapat mesej dari MKN saja, ni bukak blog pun cerita pasal ni lagi...ha…

Review #luckyblog 5: Atiqah Najihah's Blog

Salam Blogger sekalian.  (Sikit je lagi sesi review ni, sikit je...) Pasni korang boleh baca entri pasal blog yang AO sudah selesai design. Eh, review lagi tu...hahaha Takpe, layankan ajelah. So, siapakah gerangan peserta bertuah yang pernah mengungguli dua minggu berturut-turut di tempat pertama? Ha...jom kita lihat…